Universitat Rovira i Virgili

Ximena Terra

ORCID

ResearchGate

Llicenciada en Bioquímica per la Universitat Rovira i Virgili (2004) i doctora en Bioquímica amb menció de Doctorat Europeu per la mateixa Universitat (2009). A més, ha realitzat un postgrau en "Disseny i Estadística en Ciències de la Salut" de la Universitat Autònoma de Barcelona (2011-2012). Des de 2013, és professora a temps complet en el Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV) i imparteix matèries com a responsable en els graus Bioquímica i Biologia Molecular, Biotecnologia i Química. Al 2018 va obtenir una plaça de professor Lector Serra Húnter al mateix Departament i té acreditats 2 trams (quinquennis) de docència. Actualment és professora Agregada i la Coordinadora del Grau de Bioquímica i Biologia Molecular i del Doble Grau en Biotecnologia i Bioquímica i Biologia Molecular a la Facultat de Química de la URV. 

A més de la càrrega docent, ha co-dirigit 4 tesis doctorals, defensades al 2015, 2018, 2020 i 2022, i diversos projectes de màster i grau. Actualment, dirigeix dues tesis doctoral, que es defensaran en 2025. A nivell nacional, ha participat en quatre projectes d'investigació finançats pel Ministeri de Ciència i Innovació i en un projecte finançat per l'Institut de Salut Carlos III. Com a investigador principal, ha dirigit dos projectes competitius, un finançat per l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (2010-2012) i un altre finançat per la URV-Banco Santander (2014-2015). Actualment és Co-IP d'un projecte competitiu concedit a la convocatòria 2021 d'ajuts a «Proyectos de generación de conocimiento» del Ministeri de Ciència i Innovació per 4 anys. La seva recerca actual com a membre del Grup de Recerca MoBioFood (/en_index/) està centrada en l'estudi de la bioactivitat dels components naturals dels aliments, a través de la seva acció directa sobre el tracte gastrointestinal, millorant l'homeòstasi metabòlica distorsionada per dietes obesogèniques i / o l'envelliment. 

Com a investigadora postdoctoral, va treballar durant 4 anys (2009-2013) a la Unitat d'Investigació de l'Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII amb un contracte finançat per CIBER Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició. L'àrea principal de l'estudi va ser l'obesitat i les malalties associades, des d'un punt de vista clínic i molecular. En particular, el grup de recerca es va centrar en la biologia de l'adipòcit i l'hepatòcit, i la seva vinculació amb la diabetis i la malaltia del fetge gras no alcohòlic. Tota aquesta investigació es va realitzar en un model humà de l'obesitat extrema, i en cultius primaris d'adipòcits viscerals humans. 

Així mateix, durant el període postdoctoral va estar involucrada en el desenvolupament d'una línia d'investigació en el camp del càncer en col·laboració amb un grup d'investigació clínica. Aquesta col·laboració encara es manté actualment i ha donat lloc fins ara a més de 10 publicacions en revistes científiques internacionals i varies contribucions a congressos. També va ser membre de l'equip investigador en un projecte de l'Associació Espanyola contra el Càncer concedit el 2018. L'objectiu principal d'aquest projecte ha estat trobar factors predictius de resposta a la radioteràpia associada als trastorns metabòlics presents en els tumors.  

Amb l'objectiu d'adquirir experiència internacional, ha realitzat diverses estades de recerca, la primera a l'Institut de Patologia General de la Universitat Catòlica de Roma en 2009 i durant la primavera de 2016 i 2017, va realitzar estades a l'Imperial College London a la divisió d'Inmunogenètica, ambdues de 3 mesos de durada. Durant l'any 2022 va realitzar una estada de 12 mesos al Centre of Computational Biology de la Universitat Duke-NUS a Singapur. 

Durant la seva trajectòria científica ha publicat tres capítols de llibre, 7 articles de revisió i més de 70 articles d'investigació en revistes internacionals indexats (75% en Q1 i 22% en D1) amb 2241 cites totals, i una mitjana de 29 cites per article, que produeixen un índex h de 27 (2023.06.23). Té acreditats 3 trams de recerca (sexennis) i la Certificació I3 del Ministerio de Universidades.