Universitat Rovira i Virgili

Anna Ardévol

ORCID

ResearchGate

Catedràtica d'Universitat de la Universitat Rovira i Virgili. Té més de 120 articles publicats en revistes internacionals indexades segons el JCR (la mitjana del nombre de cites per article és de 30.8). El seu factor H és de 39. Ha estat responsable de cinc projectes de recerca finançats pel MINECO. Ha dirigit i codirigit fins a 9 tesis doctorals, totes amb un Grau Doctoral Europeu/ Internacional. Té reconeguts cinc sexennis consecutius de recerca (darrer: 2016-2021).

Com a docent té reconeguts sis quinquennis en cursos de Grau i Màster. Ha desenvolupat tasques de gestió com Coordinadora de Màster i Doctorat a la URV durant sis anys, secretària de Departament i Vicerectora de relacions internacionals a la mateixa URV. Actualment és la Directora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia.

La seva recerca ha estat durant anys al voltant de la bioactivitat de proantocianidines, compostos fenòlics àmpliament distribuïts en la naturalesa (fruites, verdures). El seu treball ha donat suport l'activitat d'aquests compostos com a senyals naturals específics a través de les quals la naturalesa es coordina amb el cos humà, amb el teixit adipós, i amb el sistema endocrí. Ha evidenciat com aquestes molècules actuen com a protecció contra alguns trastorns de l'homeòstasi de la glucosa, un camp poc explorat prèviament.

Donat que les proantocianidines tenen una baixa biodisponibilitat, ha demostra que aquestes interaccionen amb el sistema enteroendocrí. Fruit d'aquest treball s'han definit dosificacions de proantocianidines de llavor de raïm com a agent saciant.

Actualment participa de dos línies de treball prioritàries centrades en els receptors de gust localitzats al llarg de tracte gastrointestinal. La millor caracterització d'aquests receptors en aquesta localització i l'anàlisi del seu rol als diferents trams del tracte gastrointestinal en obesitat o en l'envelliment seria un dels objectius que es treballa paral·lel a l'estudi de la seva modulació per agonistes amargs i/o pèptids derivats de fonts de proteïna alternatives.